Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich stanowiła polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie jedynie dlatego, że kupione w okresie warzywa można ukisić a dzięki temu jeść je przez cały rok. To też pyszny, jedyny w naszym stylu zapach i dużo dobrych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Drawno
Co takiego ważnego jest w kiszonkach?
Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Zatem one zakładają cukry w produktach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyjmowane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który mówi za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmianie stymulują układ odpornościowy, tylko nie tylko. Coraz więcej słychać doniesień o połączeniu jelit z mózgiem, co czyni, że dobre bakterie w jelitach są ponadto nacisk na własne zdrowie psychiczne! Nie warto to lekceważyć tej typowej mikroflory, i nawet powinien ją zabrać pod uwagę, przygotowując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co dużo, kiszonki zawierają szereg witaminy C niż warzywa w strukturze surowej. I toż zdrowy przeciwutleniacz, który ułatwia przedłużeniu młodości także w ogóle zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – postać spośród nich funkcjonowań że teraz wiesz, jednak czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ostatni słowiański rarytas i znajdziesz w obecnym tekście. Więc do działania!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i leczysz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dodać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu chwilach możesz szybko ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To doskonale. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest pogrążone w swoich sokach. Inaczej będzie być wstęp do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go oraz znowu ubij kapustę. Zabieg ten będziesz wydawać nawet do 2 tygodni, do punktu, aż zejdzie gaz. I toż będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje szybko gotowa. Na bok daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki umieść w słoikach, koniecznie ciasno, przy siebie. Do wszelkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody oraz łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na jakiś słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i obecnie go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w całości. Trzymaj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do szarego i chłodnego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz uważać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w całości.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego to i ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie strony, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z niewielu łyżkami soku z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak by w sumy zanurzyły się w zalewie. Słoik zawrzyj na klamrę. Kiś tak przez tydzień w ciepłym pomieszczeniu. Plus wtedy by było na końcu! Smacznego!
Sklep z Polskimi produktami
Artykuł został zbudowany przez polskie sklepy oferujący Nasze materiały z dostawą do domu w Niemczech.